logo11 18

Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2014, 09:30 π.μ.

 Δελτίο Τύπου

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιππιάδας τιμώντας το χώρο στον οποίο στεγάζεται και τους ανθρώπους που έζησαν σ’ αυτόν, διοργανώνει, την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014, Ημερίδα με τίτλο: «Η Παιδόπολη Ζηρού στο χώρο και στο χρόνο».

Η Παιδόπολη Ζηρού διαδραμάτισε ιδιαίτερο ρόλο στην εμφυλιακή και μετεμφυλιακή Ελλάδα, για το λόγο αυτό έχει χαρακτηριστεί ιστορικός τόπος και τόπος αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Στην Ημερίδα θα παρουσιαστούν:

-      Νεότερα στοιχεία από την έρευνα, σχετικά με το θέμα, στα αρχεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στη Γενεύη.

-      Μελέτη που σκιαγραφεί το ιστορικό πλαίσιο της εποχής.

-      Το σκεπτικό που οδήγησε τις αρμόδιες υπηρεσίες στο χαρακτηρισμό της Παιδόπολης ως ιστορικού τόπου.

-      Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις προφορικές μαρτυρίες μαθητών και εργαζομένων της Παιδόπολης Ζηρού οι οποίοι θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν για τις εμπειρίες τους και τη ζωή τους στην Παιδόπολη.

-      Τέλος, στην Ημερίδα θα παρουσιαστεί η νέα έκδοση του ΚΠΕ Φιλιππιάδας με τίτλο: «Το φυσικό και πολιτιστικό απόθεμα της λίμνης Ζηρού» το δεύτερο μέρος της οποίας είναι αφιερωμένο στην Παιδόπολη Άγιος Αλέξανδρος λίμνης Ζηρού.

Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν ο Δήμαρχος Ζηρού κος Καλαντζής Νίκος και η Περιφερειακή Δ/ντρια Εκπ/σης Ηπείρου κα Χουλιάρα Θεοδώρα.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Παιδόπολης Ζηρού. Ώρα έναρξης 9.30 π.μ.

Πρόγραμμα 

09:30-09:45

Προσέλευση

Καλωσόρισμα στο ΚΠΕ,Νάστου Μαριάννα, Υπεύθυνη ΚΠΕ Φιλιππιάδας

09:45-10:15

Χαιρετισμοί επισήμων, Δήμαρχος Ζηρού κος Καλαντζής Νίκος,

Περιφερειακή Δ/ντρια Εκπ/σης Ηπείρου κα Χουλιάρα Θεοδώρα

10:15-10:30

Νάστου Μαριάννα, Υπεύθυνη ΚΠΕ Φιλιππιάδας,

«To ΚΠΕ Φιλιππιάδας και η Παιδόπολη Ζηρού»

10:30-10:45

Bερβενιώτη Τασούλα, Ιστορικός,

«Ο Έρανος της βασίλισσας και οι Παιδοπόλεις. Το ιστορικό πλαίσιο»

10:45-11:15

Κλωντ Νουαρ, Μελετητής αρχείων ΔΕΕΣ, Εγγονός του Ελβετού

κατασκευαστή της Παιδόπολης Ζηρού, «Η έρευνα για τις Παιδοπόλεις

στα αρχεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στη Γενεύη»

11:15-11:30

Διάλειμμα

11:30-11:45

Λύτρα Αλίκη, Αρχιτέκτ. Μηχανικός Υπηρεσίας Νεωτέρων

μνημείων & τεχνικών έργων Ηπείρου, «Ο χαρακτηρισμός

της Παιδόπολης Ζηρού ως ιστορικού τόπου»

11:45-14:00

Μαρτυρίες Παιδοπολιτών, πρώην μαθητών και

υπαλλήλων της Παιδόπολης Ζηρού.

(Οικονομίδη-Δούβλη Ελένη, Δήμου Κωσταντίνος,

Τσέγκου Παρθενία, Πάζιος Γεώργιος,

Γούσης Χρήστος, Ντίμερης Λάζαρος,

Παπακωσταντίνου Πολύκαρπος, Τραγανός Κων/νος)

14:00

Λήξη της Ημερίδας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στους συμμετέχοντες στην Ημερίδα θα δοθεί η νέα έκδοση του ΚΠΕ Φιλιππιάδας με τίτλο: «Το φυσικό και πολιτιστικό απόθεμα της λίμνης Ζηρού», το δεύτερο μέρος της οποίας είναι αφιερωμένο στην Παιδόπολη Άγιος Αλέξανδρος-λίμνης Ζηρού.

 

Περιφέρεια

Συντονιστικό ΚΠΕ

1

Αν. Μακεδονίας και Θράκης

ΚΠΕ Σουφλίου

2

Κεντρικής Μακεδονίας

ΚΠΕ Αρναίας

3

Δυτικής Μακεδονίας

ΚΠΕ Καστοριάς

4

Ηπείρου

ΚΠΕ Φιλιππιάδας

5

Θεσσαλίας

ΚΠΕ Μουζακίου

6

Ιονίων Νήσων

ΚΠΕ Κέρκυρας

7

Δυτικής Ελλάδας

ΚΠΕ Ακράτας-Κλειτορίας

8

Αττικής

ΚΠΕ Αργυρούπολης

9

Πελοποννήσου

ΚΠΕ Νέας Κίου

10

Βορείου Αιγαίου

ΚΠΕ Ομηρούπολης Χίου

11

Στερεάς Ελλάδας

ΚΠΕ Στηλίδας-Υπάτης

12

Κρήτης

ΚΠΕ Ηρακλείου

Για να δείτε το έγγραφο πατήσε εδώ

''Ενεργος πολίτης: Δρω για το σχολείο, τη γειτονιά, το δάσος,

την κοντινή παραλία ή τον αρχαιολογικό χώρο του τόπου μου''

 

Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2014, 09:30 π.μ.

Πρέβεζα, (Θεοφάνειο αίθουσα)

(χώρος εκθέσεων και προαύλιος χώρος)

 Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιππιάδας,στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, οργανώνει στις 5 Ιουνίου 2014, 9.30 π.μ., εκδήλωση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας, τον Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων, τους Σχολικούς Συμβούλους Α/θμιας Πρέβεζας, το Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού και το Μουσείο Νικόπολης Πρέβεζας. Η εκδήλωση εντάσσεται στο θεματικό έτος της Unescoγια τον ενεργό πολίτη και έχει θέμα:

« Ενεργός πολίτης: Δρω για το σχολείο, τη γειτονιά, το δάσος, την κοντινή μου παραλία ή τον αρχαιολογικό χώρο του τόπου μου»

           Η εκδήλωση, απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς και μαθητές των δημοτικών σχολείων του Νομού Πρέβεζας και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίησή τους στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος μέσω συμμετοχικών διαδικασιών.

Από το τρέχον χρονικό διάστημα και ως τις 5 Ιουνίου οι εκπαιδευτικοί που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον με τους μαθητές τους μπορούν να κάνουν μικρές ή μεγαλύτερες παρεμβάσεις σε χώρους του κοντινού-άμεσου περιβάλλοντός τους π.χ. την αυλή του σχολείου τους, το πάρκο της γειτονιάς τους, το κοντινό δασάκι, την παραλία που βρίσκεται κοντά στο σχολείο τους ή έναν αρχαιολογικό χώρο. Οι παρεμβάσεις μπορούν να αφορούν καθαρισμό, φύτευση λουλουδιών, γκράφιτι στα πλαίσια των καλλιτεχνικών, ή οτιδήποτε άλλο αποφασίσουν οι συμμετέχοντες.

Στην τελική εκδήλωση οι συμμετέχοντες μπορούν να παρουσιάσουν τις δράσεις τους σε πόστερ (φωτογραφίες/ζωγραφιές/κείμενα/κολάζ από τις δραστηριότητες στους χώρους που επιλέχτηκαν).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Θεοφάνειο αίθουσα (χώρος εκθέσεων και προαύλιος χώρος) και θα είναι ανοιχτή στο κοινό. Η έκθεση των πόστερ θα παραμείνει ανοιχτή και το απόγευμα καθώς και την επόμενη μέρα 6 Ιουνίου 2014 που θα πραγματοποιηθούν οι παρουσιάσεις των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων Π.Ε. Πρέβεζας.

Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συμμετέχουν, θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στον Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων, μέχρι την Τετάρτη 14 Μαΐου 2014. Οι συμμετοχές εκπαιδευτικών και μαθητικών τμημάτων θα πρέπει να σταλούν στο ΚΠΕ Φιλιππιάδας ως την Πέμπτη 15 Μαΐου 2014, προκειμένου να εγκριθούν από το αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου.

Συμμετέχοντα σχολεία: 11ο ΝΗΠ. ΠΡΕΒΕΖΑΣ, 1ο ΕΙΔΙΚΟ Δ.Σ. ΠΡΕΒΕΖΑΣ, 9ο ΝΗΠ. ΠΡΕΒΕΖΑΣ, 1ο ΝΗΠ. ΠΑΡΓΑΣ, 7ο Δ.Σ. ΠΡΕΒΕΖΑΣ, 1ο Δ.Σ. ΚΑΝΑΛΑΚΙΟΥ, 2ο Δ.Σ. ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ, 1ο ΝΗΠ. ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ, ΝΗΠ. ΚΑΣΤΡΟΣΥΚΙΑΣ.

Για να δείτε το πρόγραμμα πατήστε ΕΔΩ

      

    

    

Από 2-6-2014 έως και 6-6-2014, 8 Νηπιαγωγεία θα επισκεφτούν το ΚΠΕ Φιλιππιάδας. Συγκεκριμένα: Το 1ο, 2ο και 3ο Νηπ. Φιλιππιάδας, το Νηπ. Πέτρας, το Νηπ. Θεσπρωτικού, το Νηπ. Ριζοβουνίου, το Νηπ. Τύριας και το Νηπ. Βαλανιδοράχης.
Συνολικά 160 νήπια και 25 συνοδοί θα συμμετάσχουν σε πρόγραμμα που αφορά τη βιοποικιλότητα λιμναίων οικοσυστημάτων. Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ (Παλιά Παιδόπολη) καθώς και στο δάσος και στη λίμνη Ζηρού. 

Θα περιλαμβάνει: Παιχνίδι θησαυρού, παντομίμα, κατασκευές, παραμύθι και δραστηριότητες στη φύση: στο δάσος και στη λίμνη Ζηρού!

    

    

    

«Εβδομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης»
 
(βάσει του υπ. αριθμ. 1234/Γ7/3-9-2013 εγγράφου του Υ.ΠΑΙ.Θ.)

Το ΚΠΕ Φιλιππιάδας στα πλαίσια της «Εβδομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» διοργανώνει εκδήλωση όπου τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Περιφέρειας Ηπείρου (ΚΠΕ Φιλιππιάδας, ΚΠΕ Κόνιτσας-Πραμάντων, ΚΠΕ Αράχθου και ΚΠΕ Φιλιατών) θα παρουσιάσουν με εκπροσώπους τους τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα υλοποιήσουν κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014, καθώς και τα Δίκτυα που συντονίζουν ή συμμετέχουν με σκοπό την ενημέρωση των Εκπαιδευτικών της Περιφέρειας Ηπείρου στην οποία ανήκουν. Στη συνάντηση αυτή θα παρουσιάσουν τις δράσεις τους και οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης του Νομού Πρέβεζας.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τη Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013, στην αίθουσα Πνευματικού Κέντρου (παλιά λαϊκή αγορά) Πρέβεζας και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. 

Η συνάντηση θα είναι ανοιχτή σε όσους εκπαιδευτικούς επιθυμούν να την παρακολουθήσουν


Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση.

Ώρες διεξαγωγής της Συνάντησης: 17:00 – 21:00

Σελίδα 1 από 2

Back to Top