H ενημέρωση του κοινού κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να συμβάλλουμε όλοι στον περιορισμό της εξάπλωσης της ασθένειας
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΠΕ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιππιάδας,oΔήμος Ζηρού και οι Διευθύνσεις Δασών Άρτας και Πρέβεζας διοργανώνουν, τηνΠέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013, Ημερίδα, με θέμα:«Αντιμετώπιση μεταχρωματικού έλκους πλατάνου».
Χιλιάδες πλατάνια έχουν νεκρωθεί στη χώρα μας από μια ασθένεια, που απειλεί να προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή. Πρόκειται για την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, που είναι μια από τις πλέον καταστρεπτικές ασθένειες δασικών δέντρων παγκοσμίως. Ο μύκητας Ceratocystis platani, που προκαλεί την ασθένεια, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2003, στη Μεσσηνία και έχει ήδη προσβάλλει και νεκρώσει χιλιάδες δέντρων πλατάνου στην Πελοπόννησο, ενώ πρόσφατα η ασθένεια εντοπίστηκε και στην Ήπειρο. Ο συνηθέστερος τρόπος διάδοσης του μύκητα, σε μικρές και μεγάλες αποστάσεις, γίνεται με μηχανήματα εκσκαφής και πάσης φύσεως εργαλεία, κυρίως κοπής και κλάδευσης των δέντρων. Τα σπόρια του μύκητα μπορούν να επιβιώσουν για πολλές μέρες επάνω στα εργαλεία, ιδιαίτερα όταν πάνω σε αυτά παραμένει πριονίδι από προσβεβλημένα δέντρα. Μηχανήματα εκσκαφής, που χρησιμοποιούνται σε ποτάμια ή δρόμους με προσβεβλημένα δέντρα μεταφέρουν μολυσμένο χώμα ή κομμάτια προσβεβλημένου ξύλου και δημιουργούν νέες εστίες προσβολής. Εάν ένας πλάτανος, ανεξάρτητα από το μέγεθος και την ηλικία του, προσβληθεί από το μύκητα είναι καταδικασμένος, καθώς δεν υπάρχει θεραπεία και μέσα σε δύο χρόνια ξεραίνεται. Εάν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της ασθένειας, η ασθένεια μπορεί να διαδοθεί ταχύτατα και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή.
Η Ημερίδα έχει στόχο την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της ασθένειας και να προληφθεί η οικολογική καταστροφή που αυτή επιφέρει νεκρώνοντας και εξαφανίζοντας δέντρα που είναι συνδεδεμένα με το τοπίο, την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας.
Ομιλητές της Ημερίδας θα είναι: ο κος Παναγιώτης Τσόπελας και η κα Νικολέτα Σουλιώτη (ΕΛ.Γ.Ο.-«ΔΗΜΗΤΡΑ» Ινστιτούτο Μεσογειακών δασικών Οικοσυστημάτων & Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων)
Για να δείτε το POSTER πατήστε ΕΔΩ
Με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Νοέμβρη 2013, η Ημερίδα του ΚΠΕ Φιλιππιάδας με τίτλο "Το δάσος και τα μανιτάρια του Ζηρού". Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Σύλλογο Μανιταρόφιλων Ηπείρου και κατά τη διάρκειά της παρουσιάστηκαν εισηγήσεις για το ρόλο των μυκήτων στη λειτουργία των δασικών οικοσυστημάτων, για την καλλιέργεια μανιταριών στο σπίτι, για τα είδη μανιταριών της περιοχής μας καθώς και για το ρόλο των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση ενηλίκων σε θέματα που αφορούν την τοπική κοινότητα και το περιβάλλον.
Ακολούθησε περιήγηση στο δάσος όπου έγινε συλλογή και αναγνώριση ειδών μανιταριών.
Η εκδήλωση έκλεισε με μανιταρόσουπα για όλους τους συμμετέχοντες. Ευχαριστούμε όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους και συνέβαλαν στην επιτυχία την Ημερίδας μας.
Η μοναδική και αναντικατάστατη συμβολή των μυκήτων και κυρίως των ορατών, αυτών δηλαδή που αποκαλούνται μακρομύκητες ή κοινά «μανιτάρια», στο οικοσύστημα και στην τροφική αλυσίδα, θα αναδειχθεί στο πλαίσιο της διατήρησης της βιοποικιλότητας αλλά και του ρόλου τους στη φυσική ανακύκλωση. Τα μανιτάρια είναι αγαθό της φύσης το οποίο αποτελεί κομμάτι του δασικού οικοσυστήματος και συνδέεται άμεσα με την οικονομία, την ιστορία και τη διατήρηση του πλούτου των ειδών κάθε τόπου.
Η εκδήλωση έχει στόχο:
- Να αναδείξει το ρόλο των μανιταριών στην περιβαλλοντική αλυσίδα.
- Να αναδείξει το ρόλο και τη σημαντικότητα των μυκήτων για την υγεία του δασικού οικοσυστήματος.
- Να προωθήσει την ανταλλαγή απόψεων, πληροφοριών, γνώσεων και εμπειριών καθώς και τον ευρύτερο προβληματισμό για την σημερινή κατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων και την ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία τους.
Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Σύλλογο Μανιταρόφιλων Ηπείρου, στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Φιλιππιάδας (Παιδόπολη λίμνης Ζηρού) και θα είναι ανοικτή για το κοινό.
Το πρόγραμμα της Ημερίδας έχει ως εξής:
Κυριακή 10/11/2013
10:00- 10:30 | Προσέλευση-Εγγραφές-Παραλαβή Υλικού |
10:30-10:45 | «Ο ρόλος των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης»Νάστου Μαριάννα: Υπεύθυνη ΚΠΕ Φιλιππιάδας |
10:45-11:15 | «Μανιταρογνωσία-Μανιταροφιλία στην Ελλάδα»Ντίνος Θανάσης: Πρόεδρος Συλλόγου Μανιταρόφιλων Ηπείρου |
11:15-11:45 | «Μακροσκοπικά χαρακτηριστικά για την αναγνώριση των μυκήτων» & «Καλλιέργεια άγριων μανιταριών στο σπίτι»Στάθης Βασδέκης, Τεχνολόγος γεωπονίας, Msc, Psd. |
11:45- 11:40 | Συζήτηση |
12:40-13:30 | Δράσεις πεδίου: Περιήγηση στο δάσος , αναγνώριση, μελέτη, επιλεκτική συλλογή ειδών μανιταριών,Ντίνος Θανάσης, Στάθης Βασδέκης, Ντάκουλας Ευάγγελος |
13:30-14:30 | Επιστροφή στο ΚΠΕ: Έκθεση ειδών μανιταριών, μελέτη, παρασκευή μανιταρόσουπας. |
Ημερίδα του ΚΠΕ Φιλιππιάδας, στα πλαίσια των δράσεών του για Δια Βίου Μάθηση, με τίτλο: «Οι ντόπιες ποικιλίες σπόρων: σύμβολο για τη διατήρηση της ζωής», Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013.
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιππιάδας, οργανώνει την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013, Ημερίδα που θα αφορά την διάσωση, διατήρηση και αναδιανομή των παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων, με θέμα:
«Οι ντόπιες ποικιλίες σπόρων: σύμβολο για τη διατήρηση της ζωής»
Οι σπόροι είναι αγαθό της φύσης το οποίο πέρα από τη βάση της παραγωγικής διαδικασίας αποτελεί κομμάτι της ιστορίας, της παράδοσης και του πολιτισμού και συνδέεται άμεσα με τη βιοποικιλότητα, την οικονομία και την ιστορία κάθε τόπου.
Η εκδήλωση έχει στόχο:
- Να συμβάλλει στη διάσωση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών σπόρων καθώς και της γνώσης γύρω από αυτούς που έχει μεταφερθεί από γενιά σε γενιά.
-Να προμηθευτούν οι καλλιεργητές σπόρους μέσω της ανταλλαγής παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών, σιτηρών κ.λ.π.
-Να γίνει ανταλλαγή απόψεων, πληροφοριών, γνώσεων και εμπειριών.
Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την τοπική ομάδα της κοινότητας «Πελίτι», στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Φιλιππιάδας (Παιδόπολη λίμνης Ζηρού) και θα είναι ανοικτή για το κοινό.
Το πρόγραμμα της Ημερίδας έχει ως εξής:
Κυριακή 20/10/2013
10:00- 10:30 |
Προσέλευση-Εγγραφές-Παραλαβή Υλικού |
10:30-10:45 |
«Το ΚΠΕ Φιλιππιάδας» Νάστου Μαριάννα: Υπεύθυνη ΚΠΕ Φιλιππιάδας |
10:45-11:15 |
«Η σημασία διατήρησης των ντόπιων παραδοσιακών ποικιλιών»: Χάρις Μελά, Νίκος Μάνθος: Εκπρόσωποι τοπικής ομάδας Πελίτι |
11:15-11:45 |
«Πότε και πώς συλλέγουμε και διατηρούμε σπόρους», Εργαστήριο: Χάρις Μελά, Νίκος Μάνθος: Εκπρόσωποι τοπικής ομάδας Πελίτι |
11:45- 12:15 |
«Αντιμετώπιση ασθενειών με πρακτικά-φιλικά μέσα»: Τσανέλης Γεώργιος, Υπεύθυνος Σχολ. Δραστ. Β/θμ. Εκπ/σης Ν. Πρέβεζας- Βιοκαλλιεργητής |
12:15-12:45 |
Συζήτηση |
12:45-13:30 |
«Γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών σπόρων» Στον εξωτερικό χώρο του ΚΠΕ Φιλιππιάδας θα γίνει έκθεση και ανταλλαγή σπόρων τοπικών, παραδοσιακών ποικιλιών |
Καλούνται οι ντόπιοι καλλιεργητές να συμμετέχουν στην ανταλλαγή σπόρων.
Στους συμμετέχοντες θα δοθεί υλικό προώθησης των προγραμμάτων του ΚΠΕ
( μπλοκ σημειώσεων, τρίπτυχα κλπ) και βεβαίωση παρακολούθηση.
Η Ημερίδα που προτίθεται να υλοποιήσει το ΚΠΕ Φιλιππιάδας εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεών του για την Δια Βίου Μάθηση.
Μια ιδιαίτερα συγκινητική και σημαντική Ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Ιουνίου 2013, στο ΚΠΕ Φιλιππιάδας.
Μια σημαντική μέρα για την αναβίωση της ιστορίας του τόπου μας και ιδιαίτερα της Παιδόπολης Ζηρού όπου στεγάζεται το ΚΠΕ Φιλιππιάδας ήταν η Κυριακή 9 Ιουνίου 2013. Στην Ημερίδα που διοργάνωσε το ΚΠΕ Φιλιππιάδας, τα "παιδιά" της Παιδόπολης καθώς και πολλοί εργαζόμενοι ξαναγύρισαν στο "σπίτι" τους, μίλησαν για τη ζωή και τα βιώματά τους σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα. Την Ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους η Περιφερειακή Δ/ντρια Εκπ/σης Ηπείρου κα Χουλιάρα, ο βουλευτής Πρέβεζας κος Τσουμάνης, ο Δήμαρχος Ζηρού κος Γιολδάσης, οι Δ/ντες Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Πρέβεζας, Άρτας, Θεσπρωτίας και η Δ/ντρια Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Πρέβεζας και Σφονδύλη, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου. Ευχαριστούμε όλους όσους παραβρέθηκαν στην Ημερίδα.
Για να δείτε το πρόγραμμα πατήστε ΕΔΩ